15 september 2010

HJÄLP MIG!

Nu måste jag få skriva av mig. Hade precis en hektisk diskussion i min Marketing-klass och jag hamnade helt klart i underläge. Jag mot resten och resten inkluderar min professor. Så nu vill jag ha era synpunkter, nu vill jag känna att jag har nån bakom mig. För jag kan knappast se att jag är helt ensam med min åsikt. Så okej, vad var då denna diskussion om?

Vi pratade om Responsibilities. Ett väldigt använt uttryck idag är Social Responsibility. Det är otroligt viktigt för alla företag att ta ansvar för sitt samhälle och den värld vi lever. Jag håller fullständigt med. Men då har min lärare (observera att min professor är en framgångsrik och otroligt respektfull man), läst artiklar över sommaren som påstår motsatsen. Företag borde inte tänka på något annat än deras vinst. Profit Resonsibility. Bryr de sig inte om den så kan företaget gå i konkurs och alla som har en kontakt med företaget, shareholders, drabbas. Se på GM, så många småförsäljare runt om i världen som var tvungna att lägga ner på grund av att de inte tog hand om sina siffror.

Okej, så här långt kan jag hålla med. Men vad är det som säger att ett företag inte kan ha fler Responsibilities? Vad är det som säger att ett företag inte kan bry sig om sin ekonomi OCH det samhälle de verkar i? Nej, free market kallas det. Kunderna fattar beslutet. Ansvar kommer i samband med efterfrågan från oss. Men hur mycket kan då vi?! Hur mycket ska krävas från oss som kunder? Och vi är mänskliga, vi ser till vårt bästa framför någon annans, vi väljer det billiga alternativet framför det dyra.

Jag gav de ett exempel om ett paket ägg för 99cent och ett för 3dollar. 3dollar ägg kommer från höns med Okej förhållande, vilket innebär att deras kompisa inte kollapsa stup i kvarten, de får inte konstiga hormoner i sin mat och om de har tur får de gå ut i det fria ibland (vissa har riktigt lyx o lever utomhus!) de för 99cents kommer däremot från instängda gårdar, mat med kromosomer som gör att de blir dubbelt så stora oc växer dubbelt så fort. och de är så många att de trampar på varandra. Självklart kan dessa ägg kosta 99cents. Och då tycker alla kunder att 3dollar helt plötsligt är för mycket för bara ett paket ägg. Så vad är rätt nu?! Borde inte företaget ta sitt ansvar?? Vi som kunder verkar ialf inte göra det.

Ingen höll med mig.