24 februari 2010

ett problem jag inte anade var så stort

Kom precis hem från en intressant föreläsning på skolan. Dr. Jomo Mutegi besökte vårt campus och gav en otroligt intressant bild om hur vi i väst satt Afro Amerikaner i den postion de är idag. Hur vi i väst har satt våra namn på deras forskningar och därmed tagit för givet att det är vi som kan och inte de. Vi har printat in i våra huvuden att vita har ett sinne för science medans svarta helt enkelt saknar den biten. Dr Mutegi beskrev det som följande "Someone knows something about you that they don't want you to know". Han talade hela tiden till Afro amerikanerna i salen, (det var inte många vita som hade tagit sig tid att gå dit), han försöklarade att bakgrunden måste förstås för att framtiden ska bli bättre.
Han beskrev pyramidernas verk, hur en pyramid är lika stor som 13 fotbollsplaner och att varje sten som lades var tvungen att hålla exakt samma höjd, vem sjutton kan då komma och säga att de inte hade sinnet? Hur pyramiderna är vinklade med vars en sida i vars väderriktning, en för nord, en för syd, osv- Vem sjutton kan säga att de inte var smarta, redan här insågs det att jorden var rund. Dr. Mutegi fortsatte, om vi vill visa att vi kan så måste vi tro på oss själva. Han visade bevis på att information och kunskap försvunnit på grund av vår vitas tro att vi var bättre och svarta funkade bäst som slavar...

Jaja..jag blev bara så frustrerad idag. Har inte riktigt insett hur hårt vissa måste jobba för att nå samma position som en annan kan nå hur enkelt som helst. Det kändes bara så orättvist, och ikväll sken mitt hår och hudfärg uppmärksamhet och jag vill inte säga att jag skämdes, men det kändes fel. Vi pratar mycket om kvinnornas plats i samhället, och visst är det mycket som behöver göras ¨men visst har det blivit bra mycket bättre? Jag tycker vi ska fokusera mer på andra minioriteter och se till att det blir en bättre rättvisa även där.